onsdag 9 april 2014

Tips under mästerskapsträffen

När jag var nere i Växjö på mästerskapsträffen fick vi under dag 2 en försäljning i kost.

För mig var det endel nya aspekter som lades fram. Grejer som jag egentligen har koll på men som lixom hoppat i skymundan ändå. Jag tycker att jag äter bra. Nyttigt, välbalanserat men jag tillåter mig också att äta allt. Det finns enligt mig ingenting som är så dåligt att du aldrig kan äta det. 

Jag tänkte försöka summera lite hur den föreläsningen påverkade mig. Matgalning som jag är.

Det som var lite nytt för mig och som betonades i Växjö var inte enbart komponenterna på tallriken, kolhydrater, fett & protein, utan också hur vi bör äta upplagt under en träningsvecka, kopplat till träningsmängd.

Antag att du som jag äter relativt lika varje dag, såväl mängd som tider. Frukost-mellis-lunch-mellis-middag & beroende på när middagen äts även ett kvällsmål. Det är för mig ett bra upplägg. Det jag däremot inte tagit in i den beräkningen är vad jag tränat under dagen.

Antag att träningen sett ut såhär mån-sön: tung träning-lätt träning-vila-tung träning-tung träning-vila-lätt träning. Att då koppla ihop det med ovan exempel om maten, att måltiderna ser lika ut varje dag trots att passen är av varierande tuffhet. Risken är då att utfallet blir ett underskott vissa dagar (när träningen är tuff) och ett överskott andra dagar (vila/lätta pass).

Såklart helt olika beroende på person, mängd på tallriken och träningsintensitet. Men det som jag hajade till på var just det med överskott och underskott. Det vill jag ju inte utsätta min kropp för. Efter helgen i Växjö har jag därför försökt tänka lite mer på detta och lagt in det i min vardag. Jag äter lite mer de dagar jag tränar hårt och lite mer som vanligt när jag tränar lätt.

Ett till tips som vi fick var att unna oss rätt, inte rätt saker utan rätt i tiden.
Ni vet den där godispåsen och bullarna. De är helt okej att äta! Föreläsaren menade då att vi ska välja rätt dag för "unnar dagen".  Den dagen då träningen är tuffast. För mig har det innan varit tvärtom. När jag har haft vilodag har jag unnat mig lite mer än vanligt. Nu när jag tänker efter är det ju helknasigt. Det är ju när jag gör av med mer energi ska jag kan äta mer. Rakt in i vardagen blev det såhär för mig:

I lördags hade jag ett intervallpass och i söndags cirkelträning. Två tyngre pass. I slutet av veckan var jag så sugen på en stor godispåse. Men istället för att äta den på min vilodag som var på torsdag så åt jag den på lördag kväll. Samma mängd, bara en annan dag. När jag då gjort av med en massa energi och när min kropp riktigt skrek efter och behöver det.

Det låter säkert jätterörigt när jag försöker förklarar det. Men summa sumarum. Det man vill undvika är ett överskott, då är risken att kroppen börjar lagra överskottsenergin i form av fett. Man vill också undvika ett underskott, då börjar kroppen bryta ner de muskler du jobbat till dig till under träningen, just för att tillförseln av energi varit för liten. Enkelt sagt är det lite som man fick lära sig när man var liten. Man ska tillföra lika mycket som man gör av med. För en elitidrottare under uppbyggnad även lite mer (jag har även denna gång lyckats gå upp några kilo, så kul). Att riskera att hamna i ett underskott, bryta ner det man byggt upp och då riskera skador. Nej fy, den sitsen vill inte jag sätta mig i frivilligt. Då äter jag heller en extra macka efter intervallpasset.

På tal om mat, nu är de hög tid för mellis här. Idag blir det Turkisk yoghurt & müsli. Smaskens!
Go onsdag på er 
Kram Sofie

Bilden har väl egentligen ingenting att göra med texten, förutom att jag här äter & är tok-glad, haha :)



2 kommentarer:

  1. "Hej jag heter Sofie Skoog, jag hatar inte att äta gratis mat 5ggr om dagen här i Ryssland"
    /En norrlänning som saknar gratis mat och solen..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahah, ja min bild säger JAG ÄLAKAR MAT 🙊😁 håller med dig, saknar Ryssland 🇷🇺

      Radera