måndag 8 september 2014

Räkpaj

Hej på Er!

Säsongen är över, skolan har börjat & kyliga vindar har letat sig till Karlstad. Jag tror minsann hösten är här. Någon mer varm & go dag hoppas jag på, men annars är jag väldigt nöjd faktiskt. Jag är en riktgt höstmänniska. Varma drycker av olika slag, tända ljus, familjespel & raggsockor. Det finns mycket att älska!

När det kommer till mat har jag några favoriter när hösten kommer. Jag vill göra mustiga grytor, varma soppor, pastasåser av olika slag & pajer! I fredags gav jag mig på en paj jag aldrig tidigare gjort & så knepig som jag är & som min mor alltid gjort så letade jag inte upp något recept. Jag tror på provsmakning, provsmakning, provsmakning. De gör dessutom matlagningen så mycket godare ;)

Men jag ska ända ge mig på att skriva ner ett recept tänkte jag. Pajdegen & äggstanningen är universiala och önskas en annan fyllning är det enkelt att byta ut, tex ost/skinka, bacon/broccoli osv.

Pajdeg
100g rumstemp. Smör
3-4dl rågsikt
3-4msk vatten
-blanda allt och knåda med fingrarna till en jämn deg. Börja med 3dl mjöl & 3msk vatten. Är den klibbig, tillsätt mjöl till önskad konsistens, är den "frasig", har lite svårt att gå ihop sig, tillsätt vatten. Mjölkvalitén kan variera mellan fabrikat så knåda er fram :)
-tryck ut i en pajform och förgrädda i ca 10 min i 200grader. Håll koll så den inte blir bränd. Även här varierar tiden beroende på ugn & typ av värme (varmluft eller klassisk ugn).

Fyllning
Här kommer det lite "roliga" i receptet. Jag min vana trogen gick till picadelidisken och plockade i det jag tyckte kunde passa ihop. Ungefär en halv burk med:
räkor, rödlök, soltorkade tomater & ruccola att toppa med när den är klar.
Det var sjukt smidigt & jag vet inga exakta mängder. Men ungefär 300g räkor, en näve rödlök & 10 soltorkade tomater, fyll på tills ni är nöjda :)
-när pajdegen var förgräddad, ta ut den ur ugnen & häll i fyllningen.
-blanda därefter 3dl mjölk, 3 ägg & kryddor i en bunke. Jag valde vitlök, dill, salt och svartpeppar. Vispa äggstanningen lätt med en gaffel och häll den sedan i pajformen, över fyllningen. Toppa med en god ost & skjuts in i ugnen. Ca 20 min. Gör ett prov med en kniv, stick i den snett uppifrån. Får du fyllning på bladet bör pajen gräddas lite till, ser kniven ren ut så är den klar. Givetvis bör den fått lite fin färg också :)
Såhär såg den ut innan gräddning

Lät de krångligt? Jag hoppas inte det. Jag är ingen specialist i receptskrivning & något av en improvisatör när jag står i
köket. När jag bjöd på pajen i fredags frågades det efter recept efter mätta magar, därav ovan "berättelse", hihi ;) alla var nöjda & glada, jag hoppas att ni också ska vara det! 

Smaklig spis!
Kram

Inlägget är i samarbete med picadeli salladsbar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar